Dar kôz človeku
Článok uverejnený v časopise TV oko - apríl 2012.
Kozie mlieko a výrobky z neho sa na Slovensku v minulosti považovali za súčasť kuchyne chudobných. Vďaka svojim liečivým účinkom však zažíva tento nápoj veľký návrat. Kozie mlieko má liečivé účinky na množstvo chorôb, niektorí ľudia hovoria takmer o zázraku. Zvlášť výnimočné je materské mledzivo.
Biofarmu v Podvysokej na Kysuciach, ktorú vlastnia manželia Janečkovci, sme navštívili v čase, keď na svet prichádzali malé kozliatka. Je to najrušnejší čas v roku. Na farme sa v tomto čase narodí do osemsto kozičiek a capkov, čo na pár dní všetkých plne vyťaží. Jana Janečková však už za roky praxe vie odhadnúť, kedy mladé prichádzajú na svet - najviac je to skoro ráno – medzi štvrtou a piatou hodinou. Ďalšie pribúdajú dopoludnia, iba zriedka sa kozliatka rodia v noci.
Kolostrum – zázrak zrodu
Na spánok a oddych v
týchto dňoch nie je čas. Žiadna hodina sa nedá premeškať, lebo zázračnú
tekutinu – kolostrum - produkujú kozie matky iba pár hodín po narodení
kozliatok. Jana Janečková vysvetľuje, že je to prvé nadojené mledzivo
žltkastého sfarbenia, ktoré obsahuje neobvykle veľa ochranných látok. Aj
na Slovensku sa predáva viacero produktov z kravského kolostra, koziemu
však vo svete pripisujú ešte výraznejší účinok. Toto mledzivo sa neraz
považuje doslova za záchranu pre osoby, ktoré trpia častými
bakteriálnymi a vírusovými infekciami, prípadne je ich organizmus
rezistentný proti antibiotikám. Kolostrum obsahuje veľké množstvo
imunoglobulínov a tiež laktoferín – proteín, ktorý transportuje železo
do červených krviniek a pomáha odstraňovať vírusy. Pridať k tomu treba
rastový hormón, ktorý spomaľuje proces starnutia organizmu, vitamíny či
enzýmy.
Chladenie šokom Chovateľka vysvetľuje: „Koza chce týmto
prvotným mliekom zabezpečiť svoje potomstvo pred chorobami, preto sú v
ňom obsiahnuté doslova životodarné látky." Na prvom mieste sú teda na
farme mladé kozičky, ktoré sú už krátko po narodení schopné piť samy.
Zvyšné kolostrum sa čo najskôr po pôrode vydojí, keďže v tom čase
obsahuje najviac obranných látok, predovšetkým laktoferínu. Skúsenosti a
poznatky zo sveta hovoria, že kolostrum pôsobí ako štartér imunitného
systému.
Zásady jeho spracovania sú veľmi prísne. Ihneď po odobratí
treba zmes rýchlo schladiť, aby sa do nej nedostali žiadne nežiaduce
mikroorganizmy. Hovorí sa tomu chladenie šokom. Schladená zmes potom ide
do Šarišských Michalian, kde ju spracujú na prášok. Janečkovci by
chceli dosiahnuť, aby sa kolostrum časom predávalo aj v liekovej forme.
Chýba výskum
„Vo
svete sa kolostrum považuje za mimoriadne cennú látku, na Slovensku
však chýba vedecký výskum," hovorí Jana Janečková. Potvrdil to aj
Miroslav Kološta, riaditeľ Výskumného ústavu mliekarenského v Žiline,
podľa ktorého sa takéto odborné skúmanie v našich podmienkach zatiaľ
nerobilo. Janečkovci už zvažovali, že by si výskum zaplatili. Doteraz
ich však vždy limitovali financie. „Zaplatiť výskum je mimoriadne
finančne náročné. Ak by sa však našiel obchodný partner, ktorý by bol
schopný zainvestovať do výskumu, určite by sme to uvítali," povedal
Miroslav Janeček.
Biofarma
Manželia Janečkovci
začínali s chovom kôz pred pätnástimi rokmi. Miroslav v tom čase
pracoval ako drevár, Janka bola zdravotná sestra. Ako dnes hovoria,
nasadli na rozbehnutý kolotoč, z ktorého sa už nedalo vyskočiť. Mnohé
veci skúšali doslova v behu. Ak sa vám zdajú pasúce sa kozičky na
zelenej pažiti ako idyla z Benkovho obrazu, rýchlo na to zabudnite.
Treba vstávať pred svitaním, a keď sa rodia kozliatka alebo sa v lete
pripravuje seno, pracovný čas trvá aj pätnásť hodín. Farma počas svojej
existencie prešla rôznymi etapami.
Obdobím, keď tu produkovali mlieko
a výrobky z neho, až postupne dospeli do štádia, že sa začali
orientovať takmer výhradne na sušené kozie mlieko a výživové doplnky.
Tie sú najžiadanejšie medzi ľuďmi s onkologickými ochoreniami, poruchami
tráviaceho traktu či alergiami.
Príroda sa postará
Spĺňať
podmienky ekologickej biofarmy tiež nie je žiadna hračka. Pani Janka
vyratúva: „Je to celý rad opatrení, ktoré sú pod prísnym dohľadom.
Krmivo nakupujeme iba z ekologických fariem, umelé hnojivá sú tabu. Kozy
sa pasú voľne na pastvinách a pri množení zvierat sa nesmie využívať
inseminácia. Prakticky všetko sa necháva na prírodu, o to viac však
takýto chov potrebuje opateru." Na paši pri strážení stáda nevyužívajú
dokonca ani psy. Svojím brechaním by mohli kozy vyrušovať a tie by
spásli menej. „Mnohí ľudia sa nad tým možno pousmejú, ale koza je veľmi
inteligentné zviera. Reaguje na zvuky aj na vonkajšie podnety až
precitlivene, čo sa môže prejaviť aj tým, že nepustí mlieko. Na človeka
sa niekedy dokáže fixovať rovnako ako pes," hovorí pani Jana.
Skúseností pribúda
Kým si biofarma nebude môcť
dovoliť investovať do vedeckého výskumu, zhŕňajú poznatky zo sveta a
kompletizujú príbehy ľudí, ktorým sa po pravidelnom užívaní kozieho
mlieka alebo výživových doplnkov z neho zlepšil zdravotný stav. „Najviac
ohlasov máme od onkologicky chorých pacientov a alergikov. Pravidelne
sa po tieto doplnky vracajú a dopĺňajú si ich, lebo ich zdravotný stav
sa zlepšil alebo sa aspoň ustálil." Zriedkavé nie sú ani prípady matiek,
ktoré nemali dostatok materského mlieka a ich dieťa prechod na umelú
výživu z kravského mlieka zle znášalo. Vďaka ľahšej stráviteľnosti im
viac vyhovovalo sušené kozie mlieko. Je to však individuálne a vždy by
tomu mala predchádzať konzultácia s pediatrom.
Pozor na kliešte
Chovatelia
dobre vedia, že koza si na pastvinách s obľubou vyberá rastliny, ktoré
majú množstvo liečivých účinkov. Nepohrdne lopúchmi, papraďou a
bodliakmi, z ktorých sa tiež vyrábajú liečivá. Neskočte však na dobre
mienené rady, že najúčinnejšie je piť nepasterizované, čerstvo podojené
mlieko od kozy. Tí, čo to tvrdia, m ajú síce pravdu, že v takomto mlieku
sa zachová najviac živín. Riskovať však ochorenie, spôsobené kliešťami,
sa nevypláca. A na kozy sa ich počas leta prichytí neúrekom.
Kozie mlieko v tabletách
Janečkovci sú prvými
slovenskými výrobcami, ktorí dodávajú na trh výživové doplnky zo
sušeného kozieho biomlieka. Dostať ich do formy tabliet nebolo
jednoduché, no nakoniec sa im podarilo zabezpečiť výrobcu, ktorý tento
finálny produkt spracúva. Už samo sušené kozie biomlieko je mimoriadne
hodnotné a podľa toho, aké multivitamínové a minerálne preparáty sa k
nemu pridávajú, pomáha pri liečbe mnohých chorôb. Biofarma sa v
súčasnosti orientuje okrem práškového kolostra a sušeného kozieho mlieka
aj na štyri druhy výživových doplnkov.
Text: Kveta Fajčíková
ZDROJ: TV oko